7 top trendov v kuchyni v roku 2018

Keby sme sa vrátili 10 rokov dozadu tak vo väčšine domácností bola kuchyňa ukrytá v interiéri bytu, či domu. Bolo to miesto, kde boli pripravované jedná a umývané špinavé riady. Keď sa presunieme do súčasnosti, kuchyňa už v rámci interiéru má oveľa plnohodnotnejšie miesto a uplatnenie. Nie je nič nezvyčajné pre interiér ak samotná kuchyňa je ústredným bodom v rámci celého interiéru. Je miestom, kde sa všetci v domácnosti stretávajú na začiatku dňa, ale i večer po dlhom pracovnom dni. Dá sa povedať, že samotný interiérový dizajn a funkčnosť kuchyne sa za posledných 10 rokov asi posunul najviac dopredu v porovnaní s inými interiérmi. Určite k tomu prispeli aj technologické pokroky i meniaca sa spoločenská dynamika, ktorá prispela k tomu, ako dneska vyzerá moderná kuchyňa. Tak ako aj pri iných interiéroch aj pri modernom dizajne kuchýň sa do popredia dostávajú čisté a jednoduché línie spojené s prirodzeným svetlom, ktoré sa stalo jedným zo základným aspektom celkového vzhľadu a funkcie kuchynského priestoru.

A čo nás čaká v roku 2018 a najbližšom období?

1. Inteligentné kuchyne

Technológia vstúpila do kuchyne v plnej sile a dneska je už moderná kuchyňa vyšperkovaná rôznymi technologickými prvkami. Dneska už akékoľvek zariadenie od batérie, chladničku až po osvetlenie, môže byť „inteligentné“. Takéto kuchyne v dnešnej dobe nazývame pojmom SMART.

Dnes už nikoho neprekvapí ak kohútik na batérii bude vybavený snímačom pohybu, ktorý dokáže zistiť prítomnosť rúk, či chladničky ktoré vás upozornia na to, či nejaká potravina nie je po dátume spotreby. Netreba zabúdať aj napríklad na systém osvetlenia, ktorý je v dnešnej dobe už úplne prirodzené ovládať cez smartfón, či tablet. Dovolím si tvrdiť, že toto je jeden z top trendov pre rok 2018.

Trendy v kuchyni 2018 | LL design

2. Koláž farieb – biela ostáva, šedá je elegantná a tmavé farby sú niečím novým

Biela farba je stále obľúbená pre kuchynské skrinky. Sú krásne a nadčasové a môžu byť použité takmer v akomkoľvek dizajne kuchyne. Osobne očakávam, že biela farba bude dominantnou nie len v roku 2018, ale i minimálne v najbližších rokoch. Šedé skrinky budú taktiež dominovať a budú určite druhou voľbou pre mnohých. Šedé skrinky pôsobia skvele najmä pri kombinácii s prírodnými prvkami. Do dizajnu kuchyne sa stále viac dostávajú aj tmavé farby ako čierna, modrá, smaragdovo zelená, či dokonca slivková. Tieto farby dokážu vyčariť plnú eleganciu a bohato luxusnú atmosféru, ktorú inými farbami proste nedosiahnete.

Trendy v kuchyni 2018 | LL design

3. Jednoduché vzory

Jednoduchosť, toto slovko sa do dizajnu dostáva aj vplyvom dnešnej uponáhľanej doby plnej stresu, kde práve jednoduchosť by mala vytvárať v interiéri pocit pokoja. Zaujímavým trendom je odstraňovanie z interiérov horné skrinky v rámci kuchynskej linky, čím sa viac kuchyňa otvára, pôsobí oveľa väčšia a jasnejšia. Umožňuje to efektívnejšie využiť priestor. Nehovoriac o tom, že niektorí ľudia ani nedočiahnu na horné police. Áno, samozrejme z pohľadu dodatočného úložného priestoru stále vrchné skrinky majú svoje opodstatnenie.

4. Kremeň je stále top

Kremeň je stále jedným s najviac využívaným materiálom. Je extrémne odolný, prakticky „nesmrteľný“ a antibakteriálny. Jeho hlavným konkurentom v tejto kategórii je žula, ktorá si však vyžaduje mierne väčšiu údržbu. Zo začiatku neboli až tak využívané najmä z dôvodu nedostatku rozmanitosti z hľadiska farieb a úprav. Dneska však vďaka technológiám už aj tento problém bol odstránený.

5. Efektívne riešenia pre skladovanie

Jedna z najväčších nepríjemností je plytvanie priestoru v kuchyni. Spôsob štruktúry regálov, skriniek a zásuviek je preto veľmi dôležitý. Úložný priestor je jeden zo základov funkčnej kuchyne.

Trendy v kuchyni 2018 | LL design
Zdroj: sebringdesignbuild.com

6. Spotrebiče

Taktiež aj pri výbere samotných spotrebičov dbáte nie len na samotnú funkčnosť, ale i dizajn, tak, aby vám spotrebič zapasoval do interiéru kuchyne. Viac sú preferované spotrebiče v tmavších farbách ako napríklad sivá, ale stále viac sú majitelia ochotní experimentovať s farbami a dneska napríklad nie je žiadnym prekvapením ani chladnička v červenej farbe. Čo sa týka samotných spotrebičov tak trendy sú napr. parné rúry, ktoré dokážu oveľa rýchlejšie a zdravšie pripraviť jedlo ako konvenčné pece. Smart spotrebiče v dnešnej dobe nie sú už ničím výnimočným.

7. Multifunkčné kuchynské ostrovčeky

Kuchynské ostrovčeky nie sú ničím novým, ale stále sú preferované niektorými zákazníkmi. Sú situované v centre interiéru kuchyne, čím sa stávajú akýmsi kontaktným miestom.

Top trendy, ktoré boli charakterizované vyššie určite nie sú jediné, ktoré budú v roku 2018 použité v interiéroch kuchýň. Je už len na vás, ktoré prvky využijete pri rekonštrukcii kuchyne, určite si však všetko dobre premyslite už pred samotnou rekonštrukciou.

Trendy v kuchyni 2018 | LL design

Zdroje:

sebringdesignbuild.com

Ľudmila Lešánek