8 najpopulárnejších dizajnových štýlov – 7. Shabby Chic

Ďalší z najpopulárnejších dizajnérskych štýlov je Shabby chic, ktorý vám prinášam ako ďalší v rámci seriálu o 8 najpopulárnejších interiérových štýlov. Dal by sa charakterizovať ako „ošúchaný“ elegantný dizajn, ktorý sa vyzdvihuje historické prvky tak, aby vytvorili vzhľad starožitného blšieho trhu. Nábytok je charakterizovaný svojim starším vzhľadom, ktorý vykazuje známky opotrebenia. Čiže dá sa jenoducho povedať, že základom dizajnu je elegancia, ktorú poznačil zub času.

Charakteristika štýlu

Interiér nesúci sa v tomto štýle nie je ovplyvnený striktnými pravidlami, treba si však dať pozor na to, aby interiér do seba skutočne esteticky zapasoval. Tento štýl získava obľubu najmä u žien. Dizajnový štýl má korene vo Veľkej Británii a jeho vznik sa datuje do 80 rokov minulého storočia. Vznikol akousi zmesou viacerých starších kultúrnych prvkov. Základom je provensálsky štýl. Tento štýl preslávila najmä Rachel Ashwell, ktorý v tomto interiérovom štýle doslova vyrástla.

Typické prvky

Typickými prvkami interiérové dizajnu je kombinácia starých vecí s novými s dôrazom na krásu nedokonalosti. Znovuobjavovanie krásy starých a ošarpaných vecí, nábytku či doplnkov. Ničenie nových vecí, ošuchávanie nového nábytku. Možno pre niekoho až extrémne, pre shabby chic úplne prirodzené.

Typickými farbami sú jemné pastelové odtiene ako ružová, bledomodrá, bledofialová a podobné farby, ktoré sa najčastejšie kombinujú so sivou, béžovou, smotanovou či bielou. Využívajú sa rôzne kvetinové vzory či rôzne históriou poznačené ornamenty. Všetko to musí samozrejme hrať tak, aby bol vytvorený ucelený farebný priestor.

Shabby chic štýl | LL design

Kde ho použiť?

Tento štýl môžete využiť dá sa povedať vo všetkých interiéroch, čiže prakticky kdekoľvek. Výhodou je že nemusíte použiť nové produkty, takže nakoniec môžete aj nejaké tie peniažky ušetriť. Stačí zájsť na povalu a použiť trošku estetického cítenia a môžete si jednotlivé prvky tohto dizajnu vyrobiť aj sami. Predsa len ak sa do tohto štýlu pustíte, tu je pár rád, ktorých sa môžete držať a to využiť množstvo sviečok a svietnikov, romantické vankúše v spálni či obývačke. Taktiež môžete využiť rôzny porcelán ideálne s kvetinovými vzormi. Osvetlenie môžete vyskúšať realizovať prostredníctvom veľkého kryštálového lustra.

Shabby chic štýl | LL design

Tak čo pustíte sa do tohto interiérového štýlu bývania? 🙂


Zdroje:

pluska.ipeknebyvanie.sk

lepsiebyvanie.sk

Ľudmila Lešánek