8 najpopulárnejších dizajnových štýlov – 4. Scandinavian

V ďalšom pokračovaní seriálu výrazne obrátime kormidlo a od slnkom zaliateho mora tentokrát zamierime na sever Európy odkiaľ pochádza škandinávsky štýl. Samotný pojem škandinávsky dizajn nám jasne prezrádza svoj pôvod. Tento špecifický interiérový dizajn už dávno nie je výlučne záležitosťou iba severských krajín. Škandinávske pojatie bývania sa teší veľkej popularite aj mimo územia svojho pôvodu. Určite všetci dobre poznáte spoločnosti ako IKEA, či JISK, ktoré presadzujú práve tento typ interiérového dizajnu. 

Charakteristika štýlu

Severský štýl bývania, škandinávsky štýl bývania alebo tiež ako nórsky štýl bývania patrí medzi najobľúbenejšie štýly v interiérovom dizajne vôbec. Čistota, jednoduchosť a ľahkosť tohto štýlu vám prevetrá hlavu a pomôže zrelaxovať.

Napriek tomu si naň málokto trúfne. Stačí si však osvojiť pár základných pravidiel a presvetlený interiér môžete mať aj u vás doma.

Škandinávsky dizajn získal na popularite v 50. rokoch minulého storočia. Začalo to v roku 1947 kedy bol severský štýl uvedený na prestížnej výstave Triennale di Milano.

Severský štýl vychádzal z drsnej škandinávskej klímy a okolitej krajiny. Dlhé a kruté zimy s pár hodinami denného svetla spôsobovali, že ľudia sa viac zdržiavali vo svojich príbytkoch.

Bolo preto nevyhnutnosťou aby sa v interiéri cítili príjemne a samotný priestor bol dostatočne útulný no stále vzdušný.

Severský dizajn je praktický a viac ako na ozdôbky vsádza na funkčnosť.

Využitie

Škandinávsky štýl bývania je o jednoduchosti, minimalizme a funkčnosti.

Tieto tri slová sú mantrou, ktorú by ste si mali opakovať pri zariaďovaní severského interiéru.

1. svetlo

Základom škandinávskeho štýlu je využiť aj to málo svetla, ktoré tunajšia klíma ponúka, na maximum. Pri stavbe domu sa využívajú veľké presklenné steny či obrovské okná, ktoré sa neprekrývajú zbytočnými záclonami ani žalúziami.

Dôležité sú tiež svietidlá a lampy. Strategické rozmiestnenie svetiel napomáha k príjemnej teplej atmosfére domova. Typickými svietidlami sú lampy v priemyselnom štýle. Nezabudnite ani na sviečky, ktorých mäkké svetlo príbytok zútulní.

2. funkčnosť a čistota

Pri výbere nábytku zvažujte aj jeho funkčnú stránku. Vhodné sú napr. viacúrovňové nástenné regály. Zvolené sedacie súpravy, stoly a stoličky by mali mať čisté línie a hladké, zaoblené hrany.

3. dovoľte podlahe dýchať

Dlážka prekrytá kobercom od steny k stene je veľkým prehreškom voči severskému štýlu. Podlaha má byť čistá, nanajvýš pokrytá niekoľkými menšími koberčekmi alebo behúňmi. Vhodným materiálom je drevo, ktoré sa využíva často v prírodnej forme alebo natreté na bielo.

Škandinávsky štýl | LL design
Ukážka z tvorby LL design – jemný nádych škandinávskeho štýlu

4. hlavne neutrálne

Škandinávsky dizajn pracuje s tlmenými, neutrálnymi farbami. Základom je biela, odtiene šedej, hnedej a čierna. Povolené sú aj pastelové farby, väčšinou odtiene zelenej alebo staroružovej tzv. dusty pink.

Moderný severský štýl bývania pripúšťa aj výrazné farby. Veľmi obľúbené sú odtiene žltej až horčicovej.

Škandinávsky štýl | LL design

6. rešpektujte prírodu

Škandinávska architektúra a dizajn sú inšpirované okolitou krajinou a prírodou. Aj preto preferujú prírodné materiály. Číslom jeden je drevo, vlna, kožušina a koža.

Škandinávsky štýl | LL design

Čo dodať na záver. Určite škandinávsky štýl našiel a nájde mnoho priaznivcom, ktorých tento štýl zaujme. Mňa osobne niektoré prvky veľmi zaujali, a preto s týmto štýlom veľmi rada pracujem. Tak čo poviete? Vedeli by ste si predstaviť interiérový dizajn vášho bytu alebo domčeku v tomto štýle?


Zdroje:

houme.sk

pluska.ipeknebyvanie.sk

froy.com

purely.sk

Ľudmila Lešánek