8 najpopulárnejších dizajnových štýlov – 5. Bohemian

Pripravila som si pre Vás ďalší zaujímavý umelecký štýl a to bohémsky. Bohémsky štýl ako taký zachytáva bestarostného a dobrodružného ducha avantgardného životného štýlu. Taktiež aj tento štýl sa aktuálne teší veľkej obľube. Samostatný názov štýlu už niečo napovie, ale málokto asi vie, že tento štýl je často spájaný s hnutím hippies a prvé zmienky siahajú až do devätnásteho storočia. Vo Francúzsku sa v tomto období začal používať pojem bohém, ktorý bol spojený s mladými umelcami s nekonvenčným životným štýlom, ktorí sa masovo sťahovali do susedstva migrujúcich Cigáňov. O nich sa v tom čase hovorilo, že prišli z Bohémie, teda z Čiech.

Charakteristika štýlu

Spomeňte si na hippies a čo všetko s ním bolo spojené. Určite rezonujú slová ako uvoľnenosť, sloboda, množstvo pestrých farieb a na záver prakticky žiadne pravidlá, či predpisy. Čo to znamená v praxi? Asi len toľko, že každý si svoj interiér v bohémskom štýle môže zariadiť tak ako mu vyhovuje, pretože pravidlá neexistujú a porušovanie je priam vítané.

Nakoľko individualita je v tomto dizajnovom štýle priam nutná, tažko definovať nejaký návod ako si zriadiť doma atmosféru bohémskeho štýlu.

Farebnosť

Bohémsky štýl spravidla sprevádzajú pestré sýte farby a rôzne vzory. Obľube sa tešia najmô rôzne motívy kvetov, rôzne ornamenty či pruhy. Rôznofarebnosť sa týka často aj stien, alebo sa objavuje aj na bytových textíliách a doplnkoch. V prípade jednofarbných stien sa interiér dotvára rôznymi obrazmi, obrázkami tak, aby vytvorili zaujímavý kontrast v rámci interiéru.

Nábytok a doplnky

Pre tento interiérový štýl je príznačné aj veľké množstvo doplnkov a farebných textílií. Vítané sú krásne vzorované a farebné koberce, ktoré je možné využiť v celom interiéri. Okná sú doplnené pestrými závesmi, ktoré sa tiež niekedy využívajú aj ako dvere.

Bohemian štýl interiéru | LL Design

Nemáte všetky štyri stoličky rovnáke? Nevadí, práve v tomto štýle je to priam vhodné pri napr. kuchynskom stole. Ak sú ešte rôznych pestrých farbách je to práve to, čím sa tento dizajnérsky štýl vyznačuje. Nábytok taktiež môže byť farebný a naviac ešte vyzdobený rôznymi ornamentami. Pestrofarebné vzory proste nemôžu nikde chýbať.

Bohemian štýl interiéru | LL Design

Zdroje:

pluska.ipeknebyvanie.sk

froy.com

lepsiebyvanie.sk

Ľudmila Lešánek