8 najpopulárnejších dizajnových štýlov – 6. Farmhouse

V prípade ak ste strávili počas sviatkov pár dní napríklad na chate a vo svojom panelákovom byte a chýba vám pocit „chatovačky“, mám pre Vás dobrú správu. Pripravila som pre Vás pár tipov ako si preniesť pocit vidieku ku Vám domov. V tomto článku Vám prinášam pár tipov ako si zariadiť svoj interiér vo vidieckom štýle, ktorý prenikol z vidieku aj do miest.

V článku sa budem zameriavať na modernejšiu verziu vidieckeho štýlu, ktorý si aj v dnešnej modernej dobe nájde svojich fanúšikov. Vidiecky štýl má nadčasovú príťažlivosť, je uvoľnený, neformálny, čarovný a domácky. Zemitý tradičný vidiecky štýl obľubuje predovšetkým repliky ľudového nábytku z masívneho dubového či borovicového dreva, drevené obklady, biele steny a doplnky v sýtych farbách jesene. V takomto zariadení bytu pôsobia dnešné elektrospotrebiče akosi nepatrične.

Charakteristika štýlu

Základom interiéru vidieckeho štýlu je masívny drevený nábytok. V súčasnosti slávi nábytok z masívneho dreva veľký boom, vracia sa vo veľkom štýle a je využívaný nie len vo vidieckom štýle. Väčšinou je ošetrený prírodnými olejmi a voskmi, aby ešte viac vynikol v priestore interiéru. S masívnym nábytkom to v interiéri radšej nepreháňajte a ja odporúčam zamerať sa na jeden maximálne dva nábytky z masívneho dreva, aby v interiéri vynikli. Radšej zvoľte jeden masívnejší a kvalitný nábytok ako by sme mali interiér zaplniť množstvom nekvalitných nábytkov. Odporúčam vybrať si napríklad kvalitnú komodu.

V interiéri sa väčšinou využívajú obklady z dreva, tehál, či kameňa. Čo sa týka podláh, tak mne osobne najviac rezonuje masívna podlaha z duba, prípadne môžete využiť aj materiál, ktorý som spomínala pri obkladoch. Kreativite sa medze nekladú, ale dajte pozor na to, aby ste to neprehnali, lebo v jednoduchosti je krása. Čo je ale dôležité, vyhnite sa rôznym napodobeninám. Pracujte s kvalitnými výrobkami a laminátu sa určite vyhnite.

Farmhouse štýl interiéru | LL Design

Čo sa týka farebnosti, určite by som šla do svetlých odtieňov tak, aby ladili s umiestneným nábytkom a použitým materiálom. Využívajú sa najmä biela a béžová farba, ale taktiež tyrkysová alebo bieložltá.

Farmhouse štýl interiéru | LL Design

To, čo ale skutočne spraví z obyčajnej izby vidiecku idylku sú doplnky. Tu sa ponúka priestor pre akékoľvek „urob si sám“ projekty s použitím recyklovaných materiálov a staršieho nábytku. Čo sa týka doplnkov tak to veľmi nepreháňajte a skúste Váš interiér dotvoriť napríklad drôtenými, či drevenými miskami. Napríklad aj sušená makovica môže dotvoriť interiér veľmi zaujímavo. Taktiež interiér môžete oživiť napríklad rôznymi predmetmi, ktoré sú využívané na vidieku, ako napríklad staré náradie, drevené košíky, pletivo a iné. Taktiež interiér môžete dotvoriť rôznymi predmetmi ľudového štýlu – doplnky, textílie, atď.

Tak čo pustíte sa do tohto interiérového štýlu bývania? 🙂


Zdroje:

pluska.ipeknebyvanie.sk

froy.com

styly-byvania.blogspot.sk

the36thavenue.com

Ľudmila Lešánek