Ako si vybrať kvalitného interiérového dizajnéra a ušetriť čas a peniaze?

Ocitli ste sa na križovatke a nevedeli ste akým smerom sa vydať, aby ste dosiahli váš vytúžený cieľ, ktorým je vytvoriť si vo vašom novom domove pravú rodinnú atmosféru. Bývanie snov – znie to úžasne a tento cieľ sa zdá na prvý pohľad veľmi jednoduchý. Aká je však realita?

„Máme svoju predstavu ako by mohol náš domov vyzerať, ale nevieme ako všetko zladiť do jedného uceleného celku.“ S týmto, ale i s inými dôvodmi sa stretávam na prvých stretnutiach s klientmi.

Trápia vás otázky ako napríklad:

Aké farby, či tapety použiť?

Aký typ nábytku si vybrať?

Akú zvoliť podlahu?

Teraz si možno hovoríte, že predsa nezveríte návrh svojho domova niekomu cudziemu. Máte obavy, že by to nesplnilo vaše očakávania?

Faktom je, že len skutočne špičkový interiérový dizajnér je schopný „prečítať“ svojho klienta natoľko, aby mu spracoval jeho vysnívané bývanie. Preto aj u mňa je klient vždy na prvom mieste a komunikácia s ním je veľmi dôležitá už od prvého spoločného stretnutia.

Orientovať sa dnes v rozsiahlej ponuke služieb nie je vôbec jednoduché!

Ako vybrať interiérového dizajnéra | LL design

Ako si vybrať interiérového dizajnéra, ktorý do bodky splní vaše očakávania?

Určite je dobré si najskôr spraviť prieskum trhu. Ideálne je si popozerať projekty jednotlivých dizajnérov. Pozrieť si ich návrhy dispozičného riešenia, použité materiály, použitie rôznych umeleckých štýlov a v neposlednom rade kvalitu vizualizácií. Kvalita 3D vizualizácií v dnešnej dobe už musí byť na nerozpoznanie od reality.

Rozhodujú referencie klientov

Čo však podľa mňa by nemalo chýbať medzi hlavnými faktormi pri vašom rozhodovaní sú samotné referencie klientov, ktorým bola daná služba poskytnutá. Najviac ma teší, keď ma nový klient osloví na odporúčanie môjho bývalého klienta. Je to pre mňa tá najväčšia odmena za kvalitne vykonanú prácu.

Ako vybrať interiérového dizajnéra | LL design

Máte vybraného interiérového dizajnéra? A ako ďalej?

Ja osobne preferujem osobné stretnutia, na ktorých si spoločne s klientom prejdeme jeho predstavy a požiadavky, ktoré od návrhu interiéru a odo mňa očakáva. Osobné stretnutie je ideálne pre získanie dôležitých informácií, ktoré v konečnom dôsledku sú rozhodujúce pri návrhu interiéru a vyvolajú u klienta pozitívnu emóciu. Nezabúdajte na to, že dizajnér je tu preto, aby splnil vaše predstavy a očakávania a zakomponoval do návrhu prvky, ktoré sa páčia vám a nie jemu. Je veľmi dôležité, aby sa dizajnér trafil do vášho štýlu, ktorý preferujete. Jedine tak si vytvoríte váš vysnívaný domov.

Komunikácia a vzájomné poznanie zvyšujú pravdepodobnosť pozitívnej emócie u klienta!

Služby jednotlivých interiérových dizajnérov sa líšia, a preto si ešte preverte pred podpisom zmluvy, čo všetko od dizajnéra dostanete.

U mňa je napríklad samozrejmosťou kladačský plán napríklad pre kúpeľňu, či výkresová dokumentácia k jednotlivým nábytkom na mieru. Určite asi nechcete, aby ste sa po spracovaní vizualizácie interiéru naháňali po predajniach a hľadali produkty, ktoré boli vo vizualizácii použité. Aby som šetrila klientovi čas, tak ku každému projektu klient odo mňa dostane produktový zoznam s cenou a miestom, kde si daný produkt môže zakúpiť. Je už potom len na jeho zvážení, či sa pre daný produkt rozhodne. Ďalšou oblasťou je samotná realizácia, kde sa klient môže rozhodnúť, či realizáciu si bude riešiť svojpomocne, prípadne využije spoločnosť, s ktorou mám skúsenosti a môžem mu ju odporučiť. Dôležité je aj poradenstvo v priebehu realizácie samotného projektu. Klientom som vždy k dispozícii na prípadné konzultácie aj počas samotnej realizácie projektu.

Interiérový dizajnér šetrí váš čas a v konečnom dôsledku aj vaše peniaze!

Kvalitný Interiérový dizajnér vám v konečnom dôsledku môže ušetriť nemalé finančné prostriedky. Ako je to možné? Mala som klienta, ktorý sa rozhodol, že si celý interiér navrhne aj zariadi nazvem to svojpomocne. Nakoniec to dopadlo asi takým štýlom, že napríklad musel celý použitý obklad vybrať a prerobiť obloženie nanovo, čo ho stálo financie navyše. Tomuto sa dá zabrániť tým, že profesionálny dizajnér vám presne navrhne obklad, ktorý sa vám hodí do interiéru a taktiež množstvo obkladu, aby ste nekupovali zbytočne navyše.

A cena? Pokiaľ zveríte interiérový dizajn profesionálnemu dizajnérovi, garantujem vám, že neoľutujete ani jedno vynaložené euro.

Ľudmila Lešánek