Home office – ako to zvládnuť správne zvládnuť?

Týmto článkom trošku odbočím od tradičného interiérového dizajnu a budem sa venovať záležitosti, ktorá sa v dnešnej dobe teší stále väčšej popularite a to je práca z domu, tzv. home office.

Keď sa opýtate čo je najdôležitejšie pre človeka, ktorý pracuje niekoľko hodín každý deň za stolom, určite jednou z kľúčových odpovedí bude správne držanie tela. To je dôvod, prečo je dobre nastavenie ergonómie nie len v domácej kancelárii veľmi dôležité. S pekným interiérom kancelárie musí ergonómia spoločne vytvoriť spoločnú symbiózu.

Výška kresla, poloha stola, či pohodlný prístup ku klávesnici sú dôležité parametre, aby ste úspešne zvládli pracovný deň.

Home office | LL design

Na obrázku nižšie je zobrazené ako by to malo vyzerať, aby ste boli v úplnom pohodlí na pracovisku.

Home office | LL design
Zdroj: www.apartmenttherapy.com

Správny výber výšky kresla

Výška vašej stoličky by mala byť upravená tak, aby vaše kolená boli v rovnakej výške s bokmi.

Správne umiestnenie klávesnice a myši

Vaše zápästie a ruky by mali ostať na úrovni resp. o niečo málo nižšie ako máte lakte. Klávesnicu umiestnite priamo pred vašim telom. Vycentrujte klávesnicu k telu tak podľa toho ktorú časť klávesnice používate čo najviac. Myš by mala byť čo najbližšie pri klávesnici.

Ja uprednostňujem umiestnenie myšky medzi klávesnicou a telom, čím si myslím, že sa menej zaťažujú ramená a plecia.

Umiestnenie monitora

Monitor by mal byť umiestnený priamo pred vami s tým, že jeho horná časť by mala byť na úrovní očí resp. mierne pod ich úrovňou. Monitor by mal byť priamo za klávesnicou.

Nezabudnite ani na správne umiestnenie ostatných vecí ako napríklad telefón, či tlačiareň. Tie by mali byť po ruke.

Snáď som vás aspoň trošku nakopla k tomu, aby ste sa minimálne zamysleli nad tým, ako to máte nastavené u vás doma či v práci a budem rada ak vám týmto článkom aspoň trošku pomôžem.


Zdroje:

apartmenttherapy.com

Ľudmila Lešánek