Interiérový dizajn: ako na feng shui – obývacia izba

Obývacia izba je dôležitým priestorom v dome či byte. Dôvodom, prečo je to tak je určite fakt, že ide o primárny spoločenský priestor v domácnosti, či už v rámci domáceho nažívania alebo i pri rôznych spoločenských udalostiach, na ktorých sa môžu zúčastniť aj pozvaní hostia.

Čo si vlastne pod pojmom feng shui môžeme predstaviť? Jedná sa v podstate o transformovanie toku energie z chaotického a rýchleho alebo stojatého a nečinného na stabilný, pokojný tok, ktorý je omladzujúci a osviežujúci.

Dispozičné riešenie

Dispozičné umiestnenie samotnej obývacej izby v dome hrá kľúčovú úlohu pri úrovni pohodlia a pozitívneho toku qi.

Ideálnym riešením je ak je obývacia izba umiestnená v miestnosti, ktorá má najmenej dve vonkajšie steny čím sa zaručí prúdenie pozitívnej energie do miestnosti. Toto umiestnenie obývacej miestnosti v konečnom dôsledku dokáže aktivovať prvky feng shui v izbe, aby pomohlo vytvoriť zdraviu prospešný priestor.

Určite sa vyvarujte obývacej izby v strede domu! Ak by bola obývacia izba umiestnená v hĺbke domu, energiu do nej len ťažko dostane, prúdenie sa zastaví nakoľko musí prejsť aj inými miestnosťami.

Pozor si dávajte ešte na jednu zásadnú vec a tou je, aby dvere neboli priamo otočené alebo otvorené do iných dverí. Zabránite tým tunelovému efektu a tomu, aby zvyšok priestoru v obývacej izbe neprišiel o efekt energie qi.

Obývačka podľa feng shui | LL design
Feng shui – obývacia miestnosť | Zdroj: yourchineseastrology.com

Osvetlenie

Dobré osvetlenie a vetranie sú ďalšími kľúčovými aspektmi. Už vyššie spomínané dispozičné riešenie by vám malo priniesť do obývacej izby dostatok prirodzeného slnečného svetla a zároveň bude miestnosť aj dobre vetraná cez okná na vonkajších stenách, čím zabezpečí v miestnosti prúdenie čerstvého vzduchu. „Čerstvosť“ je kľúčovou súčasťou feng shui – vitality a zdravia.

S počtami okien a dverí by ste to v každom prípade nemali preháňať. Ideálne je mať maximálne dvojo dverí v priestore obývacej izby. Je to tak preto, že príliš veľa dverí či okien do/z obývacej izby môže vytvoriť chaotický prúd qi, ktorý je znepokojujúci a dokonca škodlivý pre ľudí.

Optimálne usporiadanie

Niekedy vás skrátka dispozičné riešenie domu či paneláku nepustí do väčšej kreativity, ale zapamätajte si, že obývacia miestnosť by nemala byť príliš malá a mala by uspokojiť pohodlne celú rodinu. Taktiež netreba zabúdať ani na prípadné návštevy. Izba by mala byť priestranná a komfortná. Dajte si pozor na to, aby „prirodzené architektonické chodníky“, boli udržateľné optimálnym rozmiestnením nábytku. Ľudskou rečou povedané, aby napr. stolička nezasahovala do prirodzené chodníka v miestnosti, čím sa minimalizuje bezpečnostné riziko prípadného zranenia.

Krb je jeden zo strategických prvkov, a preto ho treba vhodne umiestniť. Umiestnenie na severovýchode miestnosti pomáha pokojnému a kolektívnemu mysleniu, rovnako ako šťastnému vzdelaniu. Južný a juhozápadné umiestnenie obohacuje miestnosť o romantiku a lásku.

TIP PRE VÁS – v prípade ak máte krásny výhľad na krajinu z obývacej miestnosti, využite ho naplno. Zvážte rozmiestnenie sedenia, aby sediaci mali krásny výhľad priamo na krajinu. Pre tých, ktorý nemajú možnosť priameho pohľadu na krajinu, zvážte zavesenie zrkadla tak, aby odrážalo krajinu. Zvýšite tým pozitívnu energiu priestoru.

Na severnej strane preferujte umiestnenie televízie. Toto umiestnenie priťahuje šťastie v kariére. Na druhej TV umiestnená na juhu v rámci obývacej izby, zvyšuje možnosť slávy a úcty.

Obývačka podľa feng shui | LL design
Feng shui – obývacia miestnosť | Zdroj: 99.co

Nábytok

Ak chcete ísť podľa feng shui zabudnite na nábytok s tvrdými uhlami a hranami, ktoré sú vo feng shui považované za odstrašujúci prostriedok. Uhly vytvárajú tzv. jedové šípy, ktoré nasmerujú negatívnu energiu priamo na jeden bod. Zvážte preto kúpu radšej nábytku s oblými rohmi.

Pohovka by mala byť umiestnená oproti pevnej (masívnej) stene, aby poskytovala stabilitu a bezpečnosť každému, kto na nej sedí a zároveň by mala byť pohodlná. Ideálne je pohovku doplniť o elegantné kresielko či aspoň jedno samostatné sedenie. Viac počtov sedenia ideálne doplní a vytvorí harmóniu s konferenčným stolíkom. Pri konferenčnom stolíku, aj napriek tomu, že feng shui uprednostňuje oblé hrany, môžete urobiť výnimku. Štvorcový alebo obdĺžnikový tvar je ideálny.

Pozitívne Qi – aktivujúce osvetlenie je taktiež dôležitým faktorom vo feng shui. S pomocou prirodzeného svetla môže doplnkové osvetlenie dotvoriť požadovanú atmosféru. Ideálnym doplnkovým osvetlením sú stolové lampy alebo nástenné svietidlá.

Obývačka podľa feng shui | LL design
Feng shui – obývacia miestnosť | Zdroj: decoist.com

Živý pokoj

Feng shui nie je len o dodržiavaní pravidiel. Je to hlavne o priestorovom usporiadaní s cieľom zlepšenia celkového vzhľadu a dojmu z priestoru. Ide o celkovú atmosféru akou daný priestor disponuje. Špina, neporiadok a iné neusporiadané rozptýlenia do feng shui nepatria nakoľko môžu zmariť celkový tok Qi.

Doplňte do obývacej miestnosti umelecké diela, fotografie alebo iné obrázky, ktorú sú príjemné a pozitívne. Môžete taktiež doplniť aj zrkadlo, ale dávajte pozor, aby sa v ňom neodrážalo niečo negatívne (napr. neporiadok), pretože táto negativita bude prúdiť do vášho domu. Za druhé by nemal byť v zrkadle odraz niekoho kto stojí pri dverách obývacej izby. Taktiež dobrou voľbou je aj akvárium, ktoré určite obývaciu izbu vylepší. Sviečky by taktiež nemali chýbať, ale dajte pozor, aby pekne zapadli do priestoru a odporúčam umiestniť ich na južnej strane miestnosti. Môžete použiť taktiež rôzne drevené prvky či kovový dekor, niektorí si priestor doladia aj závesnými kryštálmi.

Záver

Pamätajte, že feng shui nie je len o čínskom nábytku a dekoráciách ale aj o mnohom inom. Ak vás článok zaujal a chcete sa o feng shui dozvedieť ešte viac, určite odporúčam prečítať si ešte článok https://www.sk.weber/ako-si-zariadit-domacnost-podla-feng-shui.


Zdroje:

https://www.yourchineseastrology.com/feng-shui/living-room/

https://www.99.co/blog/singapore/feng-shui-positive-energy-living-room/

https://www.decoist.com/2014-07-22/living-rooms-feng-shui/

Ľudmila Lešánek