Kuchyňa spojená s obývačkou – áno či nie?

Pri riešení dispozičného riešenia sa často stretávame s dilemou, či spojiť kuchyňu spoločne s obývacou miestnosťou alebo nie. Vašim rozhodnutím môžete zmeniť charakter celého dispozičného priestoru. Spojením kuchyne s obývačkou stráca interiér primárny účel a mení sa na multifunkčný priestor, pričom sa stráca pocit „súkromia“. Napríklad ak radi varíte v kuchyni osamote, bez ruchu napríklad televízora z obývacej izby, spojením miestností túto výhodu stratíte. Alebo naopak ak pozeráte napríklad film v obývacej miestnosti a váš partner umýva riad v kuchyni asi si film veľmi nevychutnáte. Takýchto vzájomne rušivých elementov je samozrejme aj viacej a záleží len na vás ako sa k tomu postavíte.

Ak tieto rušivé elementy dokážete nevnímať a rozhodli ste sa predsa len spojiť tieto dve miestnosti do jedného funkčného celku máme pre vás pár odporúčaní.

Kuchyňa spojená s obývačkou | LLdesign
Zdroj: bestonlinecabinets.com

Ak z pohľadu dispozičného riešenia, či statiky je všetko v poriadku, odporúčame zamerať sa najmä na čo možno najväčšiu elimináciu možných rušivých elementov v interiéri a to napríklad využitím moderných technológií, rôznych smart technológií no a v neposlednom rade je potrebné zladiť celkový dizajn jednotlivých interiérov tak, aby interiér oboch miestností bol v jednej „dizajnovej harmónii“.

Hlavným pozitívom spojenia je určite otvorenie priestoru, ktorý je výhodou hlavne v panelákových bytoch, či v novostavbách, kde pôdorysy napr. 3 izbových bytov sa väčšinou pohybujú len medzi 70 – 85 m2.

Kuchyňa spojená s obývačkou | LLdesign
LL design – interiérový návrh obývačky

Tu jej pár konkrétnejších tipov ako spojiť interiér kuchyne s obývačkou:

  • čo najviac využiť priestor pri zmene dispozičného riešenia
  • vyberajte čo najtichšie spotrebiče – ideálne zabudovateľné, ktoré prinesú menej hluku a krajší dizajn na celý priestor
  • vytvorte jednoliaty, dobre vyzerajúci celok napr. využitím rovnakého materiálu v oboch interiéroch
  • priestor môžete oddeliť jednoduchým paravánom či obľúbeným ostrovčekom
  • vyhnite sa obkladačkám a využite radšej sklo alebo laminát, pričom to môžete zladiť napríklad s podlahou
  • kvalitný digestor by nemal určite chýbať, aby sa šírenie pachov minimalizovalo
Kuchyňa spojená s obývačkou | LLdesign
LL design – interiérový návrh kuchyne

Trend alebo praktickosť? Tejto dileme nebudeme čeliť len dnes, ale určite aj v budúcnosti. Obývačka spojená s kuchyňou je aktuálne trendom nie len v novostavbách, ale aj pri rekonštrukciách. Určite zvážte všetky plusy aj mínusy ešte pred samotnou kúpou, či rekonštrukciou. Vyhnete sa tak riešeniu, ktoré by vám mohlo v konečnom dôsledku strpčovať život.

V prípade ak sa Vám článok páčil, podeľte sa oň spoločne s Vašimi priateľmi na sociálnych sieťach.

Ľudmila Lešánek