Počuli ste už o eklektickom štýle?

Štýl pre odvážnych! Aj takto by sa dal pomenovať eklektický štýl, ktorý sa vyznačuje kombináciou moderných a starých prvkov. Tento umelecký štýl, ktorý sa prvý raz objavil v umení a architektúre na prelome 19. a 20. storočia, spája rôzne obdobia a trendy v dizajne.

Porušovanie pravidiel, kombinácia starého a nového, rôznych farieb či vzorov je presne to, čo tento štýl vystihuje asi najviac. Dôležitým elementov je však v tomto interiérovom dizajne to, aby všetky jednotlivé prvky vytvárali spoločne harmóniu.

Buďte odvážni a experimentujte

Tento štýl určite patrí medzi najzaujímavejšie, ale zároveň aj najobtiažnejšie zo všetkých štýlov, lebo je postavený na kombinácii v podstate všetkého čo je okolo nás.

Eklektický štýl | LL design
Ukážka eklektického štýlu | Zdroj: stylainterier.cz

Eklektický štýl je ideálny pre kreatívnych ľudí, ktorí milujú experimentovanie a vidia potenciál aj v predmetoch, ktoré na prvý pohľad vôbec nepôsobia atraktívne a zaujímavo.

Typické prvky eklektického štýlu:

  • kombinácia zdanlivo nekombinovaných prvkov
  • výrazne farebné kombinácie
  • prelínanie starého s novým
  • upravený nábytok a doplnky

Eklektický štýl sa postupne rozvinul do modernej polohy modernej neoeklektiky, ktorá si vyberá prvky určitého štýlu z jeho pôvodného konceptu a premieta ich do prostredia s modernými prvkami.

Podstatou navrhovania eklektického priestoru je rôznorodosť, kde je povolené takmer všetko s tým, že je potrebné si dať pozor na to, aby jednotlivé prvky interiéru vytvárali spoločnú harmóniu priestoru.

Tento štýl by mal byť proste dych vyrážajúci a to docielite tým, že interiér zariadite odvážne, nezvyčajne, mnohofarebne.

Zahodíte nudu a skúsite to s týmto štýlom?

Ľudmila Lešánek