Terasa – malá oáza pokoja a pohody

Príchodom teplého počasia sa stala najaktuálnejšou témou terasa a jej dizajn. Tak ako každý interiér tak aj balkón, átrium či terasa si čo raz viac priťahujú svoju pozornosť, kde sa dá prejaviť váš vlastný vkus a kreativita. Terasa ako aj balkón je súčasťou vášho domova, ktoré najčastejšie využívate na relaxáciu, preto je veľmi dôležité zvážiť jej vzhľad a prepojenie s interiérom. Aby toto prostredie bolo skutočne pohodlné, je nevyhnutné premyslieť si všetky detaily od výberu materiálov, podláh, osvetlenia až po rastliny tak, aby sa čo najlepšie využil potenciál vášho exteriéru.

Vytvorenie harmonickej rovnováhy medzi prostredím a človekom

Prvým krokom je potrebné vziať do úvahy podlahu, ktorá by mala byť nielen estetická ale aj funkčná. Mala by spĺňať hlavne odolnosť proti poveternostným vplyvom a protišmykovosť, aby ste vytvorili bezpečné a pohodlné prostredie, ktoré odráža váš obľúbený štýl. Či už to bude dlažba, kameň, alebo drevo všetko záleží od vás.

Druhým krokom je určiť využitie terasy a jej orientáciu, ktorá môže vymedziť, ako priestor rozdelíte a využijete. Ak máte na terase viac slnka, určite ju využite ako salónik s pohovkami, s mäkkými vankúšmi a nízkymi stolíkmi. Pri tejto variante je nevyhnutné myslieť na vhodné prekrytie a chránenie terasy. Dnes už neplatí že sedenie musí byť z dreva či plastu aby boli ľahko udržiavané. Kladie sa dôraz na atraktivitu a pohodlnosť preto pokojne siahnite aj na koberec, ktorým celý priestor ešte viac zútulníte a dodáte mu domácky vzhľad.

Sama o sebe si terasa žiada zeleň. Veľmi dôležité sú teplotné podmienky, ktoré môžu mať vplyv na prežitie rastlín. Preto určite siahajte po trvalkách, aby ste si mohli celoročne vychutnať zeleň ako sú kamélia, bambus, vres či japonský javor. Svieže lístie a rastliny vám zaručia krajší výhľad na okolie a to je vlastne ten hlavný účel terasy 🙂

Návrh terasy | LL design
Terasa | Zdroj: Pinterest

Pre vytvorenie romantického a útulného prostredia určite siahnite po osvetlení, ktoré voľte skôr tlmenejšie. Stojace led osvetlenie, ktoré použijete rovno do kvetináčov či na podlahu. Ak chcete vytvoriť atmosféru ázijského šarmu, určite použite závesné girlandy.

Návrh terasy | LL design
Terasa | Zdroj: Pinterest

Navrhnite si svoj vonkajší priestor tak, aby maximálne odrážal vaše chute a potreby, ktoré si môžete naplno vychutnať. Veď kde by ste sa mali cítiť lepšie ako u vás doma 🙂

Ľudmila Lešánek