Zlatá nepatrí len šperkom, ale i interiéru

Zlatá farba bola odjakživa farbou bohov, kráľov, či vysoko postavených osôb. Zlatá farba v interiéri symbolizuje nadčasovosť, luxus a eleganciu, ale netreba to s ňou preháňať, aby ste nakoniec z interiéru nespravili jeden veľký gýč. Preto určite aj tu platí zásada všetko s mierou.

Osobne uprednostňujem radšej matnejšiu verziu zlatej pred napríklad leskom, nakoľko lesklá zlatá farba je až príliš výrazná a ostávajú na nej odtlačky. Tak ako som spomínala vyššie, netreba to so zlatou farbou preháňať. Ideálnou voľbou je zlatú farbu dostať do interiéru v podobe doplnkov, aby vynikli a zároveň vytvorili rôzne kontrasty v interiéri.

Kontrasty bielej, zlatej a čiernej sa dajú elegantné zakomponovať najmä v interiéri kúpeľní a spální. Zlatá farba má veľkú výhodu v tom, že stačí ak jej je v interiéri poskytnutý menší priestor napr. v podobe nejakého doplnky a zaručene tento doplnok bude neprehliadnuteľný. Ďalšou výhodou zlatej farby je, že sa dá skombinovať takmer s každou farbou a navyše nie je obmedzená žiadny dizajnovým štýlom, takže ju môžete použiť napr. v rustikálnom i minimalistickom štýle.

Prelom medzi rokmi 2018 a 2019 patrí zlatej farbe 

Zlatá farba v interiéri | LL design
LL design – interiér obývacej izby s jemným nádychom zlatej farby

V poslednom období zaznamenávame hlavne výrazný nástup zlatej farbe pri interiérových svietidlách. Zlatú farbu však môžete použiť i na lustroch, stojacích lampách či stolových lampičkách. Ak sa trošku bojíte zlatej farby, začnite napríklad s jednoduchými doplnkami, ktoré určite oživia váš interiér a dodajú mu punc luxusu a elegancie. Skúste napríklad vyskúšať zlatý rám na fotky, svietnik, vázu, či napríklad zlatý vankúšik.

Neváhajte a vyskúšajte zlatú farbu do vášho interiéru. Určite neoľutujete.

Ľudmila Lešánek